+34 952 830 378 / +34 677 670 480

Agenda Estepona

HUIS VAN DE TEJERINAS

Beeldencollectie expo "levende natuur" van kunstenaar toby govan

Vanaf volgende week zal Casa de Las Tejerinas een nieuwe collectie sculpturen van kunstenaar Toby Govan herbergen

De opening van de tentoonstelling 'Live Nature' vindt plaats aanstaande vrijdag de 22e om 20.30 uur, met deelname van de dichter Lorena Jiménez. Het is tot en met 7 april te bezoeken, met gratis toegang

De gemeenteraad van Estepona deelt mee dat op de centrale patio van Casa de Las Tejerinas, gelegen aan de Plaza de las Flores, van 22 maart tot 7 april een nieuwe tentoonstelling zal plaatsvinden met sculpturen van de kunstenaar uit Estepona, van Schotse afkomst, Toby Govan.

De nieuwe beeldencollectie van deze kunstenaar, auteur van vier monumentale werken in de Villa, draagt de titel ‘Living Nature’ en wordt op vrijdag 22 maart om 20.30 uur ingehuldigd. De tentoonstelling bestaat uit 7 in steen gehouwen abstracte werken uit de Sierra Bermeja (Living Nature, Dry Leaves, Song of a Royal Redstart, Enigma, Alas de Arena y Sal, Nexo en El Baile del Chal). Elk werk heeft een QR-code in het Spaans en Engels, met een beschrijvend audiogedicht opgenomen door de plaatselijke dichter Lorena Jiménez, dat de kijker uitnodigt om tegelijkertijd aan te raken en te luisteren, waardoor een “originele en unieke audio-tactiele sculpturale ervaring ontstaat: luister, voel het , raak het aan!" Om dit te doen, wordt aanbevolen om een mobiele telefoon met koptelefoon mee te nemen.

De tentoonstelling blijft tot 7 april open voor het publiek, van dinsdag tot en met zaterdag, van 10.00 tot 23.00 uur, en zondag, van 20.00 tot 23.00 uur, inclusief Pasen, met gratis toegang.

Net als tijdens eerdere tentoonstellingen nodigt de beeldhouwer het publiek uit om “de stenen te voelen” en de kracht en energie te zien die ze bevatten, van waaruit gevoelens als genegenheid, eenheid en integriteit naar voren komen, door hun vormen, kleuren en zijn aanraking. En de essentie van deze kunstenaar is dat hij zijn werk maakt om aangeraakt te worden, hij zoekt de medeplichtigheid van de kijker om van hem een ‘voeler’ te maken, of het nu gaat om een werk van drie ton of om een figuur van 10 centimeter ‘die in de handpalm past’. hand in hand."

Toby Govan (Edinburgh-1967). Als kunstenaarszoon vestigde hij zich op zesjarige leeftijd in Spanje, waar zijn ouders emigreerden, aangetrokken door ‘het licht’ van Andalusië. Hij studeerde aan de School of Artistic Arts and Crafts in Granada en fotografie in Madrid, maar zijn echte leraar was zijn vader, Douglas Govan, een inmiddels overleden beeldhouwer, die hem zijn techniek en de magie van ‘het lezen van de steen’ liet zien, terwijl hij Zijn moeder Ann, een aquarelschilder, heeft ertoe bijgedragen dat hij de wereld als een ‘compositie’ zag.

Acht jaar lang werd hij gesponsord door Sam Benady, van de Sammer Gallery in Puerto Banús, en de interieurontwerper Sandra Bellington, waardoor hij als kunstenaar kon floreren.

Er zijn sculpturen van Toby Govan in Spanje, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en vele andere landen over de hele wereld. Het grootste stuk, 'In your arms', weegt drie en een halve ton, is een van de vier monumentale sculpturen die door de kunstenaar aan de gemeenteraad van Estepona zijn geschonken en die jarenlang in verschillende openbare ruimtes, buiten, zijn tentoongesteld tot grote vreugde van de voorbijgangers. Deze werken zijn uit één stuk kalksteen gesneden, waarbij de stenen voornamelijk afkomstig zijn uit de steengroeve van Ojén en de rivierbedding van Guadalmina. Aan deze verzameling werken is het gemeentelijke beeldhouwwerk 'Abrazo a la Cultura' toegevoegd, gelegen buiten het Padre Manuel Cultureel Centrum.

Prijs: € 0