+34 952 830 378 / +34 677 670 480

Agenda Estepona

CARMEN-UITKIJKPUNT

Tentoonstellingen "goya. oorlogsrampen"

Het gemeentebestuur en Stichting MAPFRE programmeren een reeks culturele activiteiten ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Goya.'. Rampen van oorlog

De Mirador del Carmen organiseert een recital van muzikant Abraham Boba van de groep 'León Benavente', een dansshow van choreograaf Luz Arcas en een conferentie van Leyre Bozal, curator Collecties bij de MAPRE Foundation.

De tentoonstelling van gravures 'Goya. Disasters of War' in de Mirador del Carmen wordt verlengd tot 31 maart.

Het gemeentebestuur van Estepona en de MAPFRE Foundation hebben een reeks culturele activiteiten geprogrammeerd ter gelegenheid van de 'Goya. Rampen van oorlog. Fundación MAPFRE Collections', te bezoeken tot en met 31 maart in de Mirador del Carmen.

De cyclus van activiteiten begint aanstaande dinsdag 13 februari met de conferentie 'De strijd voor het leven', aangeboden door de curator Collecties van de MAPFRE Foundation, Leyre Bozal in het Mirador del Carmen auditorium. Bozal heeft een graad in kunstgeschiedenis, is onderzoeker en auteur van verschillende boeken over kunst en werkt sinds 2009 bij de MAPFRE Foundation. De conferentie begint om 20.00 uur en de toegang is gratis totdat de capaciteit is bereikt.

De volgende afspraak vindt plaats op 15 februari om 20.00 uur met muzikant en dichter Abraham Boba. Het lid van de muziekgroep 'León Benavente' zal het recital 'Ken je vijand' aanbieden dat hij voor de gelegenheid creëerde en dat gebaseerd is op de eeuwenoude tekst 'The art of war' van Sun Tzu. Deze artiest uit Vigo richtte in 2013 de groep 'León Benavente' op en schreef al zijn liedjes voor de vier albums die hij tot nu toe heeft uitgebracht. Als medewerker voor mediakanalen als Radio 3 publiceerde hij in 2021 zijn eerste gedichtenbundel 'Dit is geen lied' bij uitgeverij Espasa.

De cyclus van activiteiten wordt op zaterdag 9 maart om 20.00 uur afgesloten met de dansshow ‘The Thing and the Force’ van de Malagaanse danser en choreograaf Luz Arcas, winnaar van de II Godot Prijs 2023 voor Beste Danswerk voor 'Mariana'. De artieste is ook erkend met de El Ojo Crítico de Danza-prijs in 2015 en was finalist voor Beste Vrouwelijke Dansartiest bij de Talía Awards in 2023 en bij de Max Awards in 2017 en 2022. Haar repertoire heeft door verschillende landen getourd, begeleid door onderwijsprojecten in Europa, Afrika, Amerika en Azië. Ze is ook auteur van het boek 'Ik dacht dat dansen mij zou redden'.

Uitnodigingen voor optredens van Abraham Boba en Luz Arcas zijn twee dagen vóór elke voorstelling verkrijgbaar aan de kassa van de tentoonstellingshal.

Aan de andere kant moet worden opgemerkt dat het gemeentebestuur en de Stichting MAPRE de tentoonstellingsperiode van de 'Goya' hebben verlengd. Disasters of War', waardoor de tentoonstelling tot en met 31 maart te bezoeken is. De collectie bestaat uit 80 prenten die Francisco de Goya y Lucientes maakte om uitdrukking te geven aan de pijn en angst die hij voelde bij oorlogsgebeurtenissen en de gevolgen daarvan voor de burgerbevolking.

Wat de tentoonstelling betreft, moet worden opgemerkt dat de gravures van Francisco de Goya een van de belangrijkste onderdelen van de collecties van de Stichting MAPRE vormen en de belangstelling bevestigen die deze organisatie altijd heeft gehad voor werken op papier en specifiek voor het opgenomen werk.

De moderniteit die Goya aan de dag legt bij het vertegenwoordigen van een oorlog en de gevolgen ervan, is vandaag de dag nog steeds volledig geldig. Hij is ongetwijfeld de eerste kunstenaar die dit doet zonder de heldendaden van de ene of de andere kant te prijzen, zonder partij te kiezen. Integendeel, het toont de pijn en de barbaarsheid van een gebeurtenis als deze, en maakt deze daarmee universeel. Goya legt vast wat er gebeurde tijdens de Onafhankelijkheidsoorlog, maar in werkelijkheid zou het elke oorlog kunnen zijn.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken voor mensen die in de stad staan ingeschreven. De aanwezigheid van deze werken van Goya consolideert de Mirador del Carmen als een nationale referentietentoonstellingsruimte. In die zin moet worden opgemerkt dat het centrum werd ingehuldigd met een beeldencollectie van Carmen Thyssen-Bornemisza, waarin een interessante rondleiding door de Spaanse schilderkunst uit de 19e en 20e eeuw werd gemaakt.


Informatie over de deelnemers aan de activiteitencyclus

Leyre Bozal (Madrid, 1978), heeft een graad in kunstgeschiedenis aan de Complutense Universiteit van Madrid. Ze begon haar professionele carrière als professor aan genoemde universiteit en kort daarna trad ze, eveneens als professor, in dienst bij het European Institute of Design, waar ze vier jaar les gaf. Sinds 2009 is ze curator Collecties bij Fundación MAPFRE, een plaats waar ze ook het curatorschap, de coördinatie en het wetenschappelijk beheer van catalogi heeft uitgevoerd, enz...

Onder zijn samengestelde tentoonstellingen valt The Spirit of an Era op. Boldini en Spaanse schilderkunst aan het einde van de 19e eeuw '', september 2019-januari 2020, Fundación MAPFRE, Madrid of Ignacio Zuloaga in het Parijs van de Belle Époque 1889-1914, Madrid, Fundación MAPFRE, 28 september 2017-7 januari 2018.

Veel van haar werk concentreert zich op schrijven, waar ze zich het meest op haar gemak lijkt te voelen, en ze heeft boeken en artikelen over kunst gepubliceerd, zoals Pablo Picasso, Suite Vollard, 1930-1937, Madrid, Fundación MAPFRE, TF. Editores, 2009, Colás en zijn vriend Velázquez, Antonio Machado boeken, Madrid, 2011, “Waarom vecht Lef?”, in AAVV., Van Chagall tot Malévich: kunst in revolutie, Fundación MAPFRE, Madrid, 2019, Il Mediterraneo come Genius loci, in AAVV., “L'alfabeto del segno e della materia, Joan Miró Genius Loci”, Palazzo Salmatoris, CHERASCO (CN). Catalogo della mostra, Araba Fenice Edizioni sas., Milaan, 2022 of José Gutiérrez Solana, 98 na 98, werken uit de Fundación MAPFRE Collections, in “José Gutiérrez Solana, Fundación MAPFRE Collections”, Madrid, 2023.

Abraham Boba is het pseudoniem dat David Cobas (Vigo, 1975) gebruikt om al zijn werken te signeren. In 2013 vormde hij de groep Leo'n Benavente, waarin hij alle nummers schrijft en waarmee hij tot nu toe vier albums heeft uitgebracht. In 2021 publiceerde hij zijn eerste gedichtenbundel This is not a song (Espasa) en maakte op basis van die teksten een show. Hij levert regelmatig bijdragen aan sommige mediakanalen, zoals Radio3. Know Your Enemy is een recital 'voor de gelegenheid', gebaseerd op de eeuwenoude tekst The Art of War van Sun Tzu.

Luz Arcas richtte in 2009 het gezelschap La Phármaco op. Ze heeft een diploma in choreografie aan het María de Ávila Superior Conservatorium in Madrid en in regie aan de Royal Higher School of Dramatic Art. Onder zijn creaties valt Psicosis 4.48 op, in coproductie met het Teatro Español (juni 2023). Mariana (XXII Flamenco Biënnale van Sevilla, in coproductie met Teatros del Canal en MA scène nationale – Pays de Montbéliard, oktober 2022 – april 2023). Todas las santos (FIT de Cádiz, in coproductie met Teatro de la Abadía, november 2022), Trilla, (duo met componist Le Parody, Museo Thyssen Málaga, april 2022), Toná (Madrid Autumn Festival, in coproductie met Teatro de la Abadía, november 2020), A great politieke emotie (Teatro Valle Inclán, in coproductie met het National Dramatic Center, 2018), Miserere. Als de nacht aanbreekt, zullen ze zich ermee bedekken (Teatros del Canal, 2017) en Kaspar Hauser. De wees van Europa (Madrid Autumn Festival, 2016).

Verken niet-theatrale ruimtes zoals And what Does it matter, everything is grace (Picasso Museum van Málaga, tentoonstelling Picasso-Calder, 2019), Room with my soul outside (Picasso Museum van Málaga, tentoonstelling Bruce Nauman, 2019), La errancia (Centro of Contemporary Culture Conde Duque, Garden State, 2018), Chacona (Center Pompidou in Malaga, 2015) of Embodying what was verborgen (King Juan Carlos Center in New York, 2015).

Bordo poniente bereidt momenteel zijn volgende dansstuk voor dat zal plaatsvinden in Guadalajara (Mexico), gecoproduceerd door de Universiteit van Guadalajara en dat in november in première gaat in het Teatro Experimental de Jalisco. Onlangs heeft hij de opera Rigoletto gechoreografeerd in het Teatro Real in Madrid, in coproductie met het Teatro de la Maestranza in Sevilla, Bilbao en het operagebouw van Tel Aviv. Hij choreografeerde voor het IPCNA (Lima, Peru, 2021, samen met choreograaf Luz Gutiérrez), voor de National Company of El Salvador (Dolorosa, 2019 en La Anunciación, 2021) en voor het Víctor Ullate Ballet (De mooiste kinderen, 2018). Het voert ook andere soorten artistieke en pedagogische projecten uit, zoals Wereld en taal (Malabo, Equatoriaal-Guinea, 2016) of Tú que tiene la luz (Nationale School voor Drama van New Delhi, 2016).

Zijn repertoire toerde door verschillende landen, begeleid door lesprojecten in Europa, Afrika, Amerika en Azië. Zij is de auteur van het boek I Thought That Dancing Would Save Me, gepubliceerd in oktober 2022 door uitgeverij Continta me tú.

Luz Arcas is bekroond met de II Godot Prijs 2023 voor het beste danswerk voor Mariana en was finalist voor Beste Vrouwelijke Dansartiest bij de Talía Awards in 2023 en bij de Max Awards in 2017 en 2022. Ze won ook de The Ojo Crítico de Danza in 2015, de prijs voor beste vrouwelijke dansartiest bij de Lorca Awards in 2015 en de Injuve en Málaga Crea awards in 2009.

Prijs: € 0